Konser: 18 Eylül 2010 Cumartesi
garajistanbul
Geçmişle gelecek arasında köprü kuracak bir müzik ve sanat etkinliği...
Özlemini çektiğimiz türden bir buluşma 15-18 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da.http://www.anapop.org/
Anadolu topraklarında yeşermiş olan ortak kültürden ve dünya çapındaki akımlardan beslenen 60’lı, 70’li yılların pop ve rock müziğinin, nitelikli konserler, atölyeler ve konuşmalar aracılığıyla genç nesillere aktarılmasını amaçlayan proje, yerel olduğu kadar evrensel de olabilmiş bu müzik türünün yaratıcılarını dinleyicilerle buluşturacak.
AnaPop, dönemin önde gelen müzisyenlerini dünya gözüyle görmenin keyfini yaşatırken, atölye çalışmalarıyla da yeni eserler ortaya çıkarılmasına olanak sağlayacak. Dillerden düşmeyen şarkılarıyla gönlümüze taht kuran usta müzisyenleri, farklı yaklaşımlara sahip yeni yeteneklerle birlikte aynı sahnede görme fırsatı sunacak.
Moğollar: Anadolu Pop-Rock akımının dinamosu Moğollar, unutulmaz eserleriyle sahnede. Moğollar’ın hemen ardından, Taner Öngür’ün düzenlemeleriyle SYSU (Serap Yağız & Suların Uğultusu) grubu da Tülay German parçalarını seslendirmek üzere sahne alıyor.
Kurtalan Ekspres: Anadolu pop akımını besleyip öncülerini bünyesinde barındırarak müzik tarihimize damga vuran Kurtalan Ekspres’in sahne performansı her zaman görülmeye değer.
Osman İşmen: Osman İşmen 70′lerin başından itibaren besteci, söz yazarı, prodüktör, müzisyen ve şef olarak 600’den fazla yapıta imza atmış bir sanatçı. Nükhet Duru’dan Ferdi Özbeğen’e, Sezen Aksu’dan Ahmet Kaya’ya pek çok sanatçı için kaydettiği sayısız yapıtın yanında Diskomatik, Disko Madımak ve Disko Türkü albümlerinde Anadolu folk müziğini diskonun minimalizmiyle harmanladı. “Medley” potpori plakları halinde yayınlanan bu albümler sayısız Yeşilçam filminde ve TV’de fon müziği olarak kullanıldı. Osman İşmen’e unutulmaz eserlere imza atan piyanist ve düzenlemeci Kadri Ünalan ve vokalde Türk Pop müziğinin öncüsü Erol Büyükburç eşlik edecek.
Zafer Dilek: 70′li yıllarda enstrümantal plaklarla ünlenen müzisyenin eserleri Yeşilçam’da Keman Sunal klasikleri başta olmak üzere pek çok filmde yer aldı. Yonca Orkestrası’nı yönettiği dönemlerde Yonca Plak ile aralarında Özdemir Erdoğan, Alpay, Hümeyra, Ömür Göksel, Mazhar Fuat, Timur Selçuk ve Arif Sağ’ın da olduğu pek çok sanatçıyla çalışmalar yayınladı.
Kadri Ünalan: Piyanist ve aranjör kimliğiyle müzik tarihimizde önemli yer tutan ve Erol Büyükburç için yaptığı ‘Eminem’ düzenlemesiyle Anadolu Pop akımının başlangıç noktasında duran değerli müzik ustası, bu defa Osman İşmen orkestrasıyla birlikte Anadolu Pop’un en güzel örneklerini sunmak üzere AnaPop sahnesinde.
Gökçen Kaynatan: 60′larda orkestrasıyla icra ettiği psychedelic müzikle Rock’n Roll müziğin öncülerinden olmuş, 70′lerde moog ve EMS gibi klasik sentezleyicileri kullanarak Murat Ses ve Barış Manço gibi isimlerin ufkunu genişleten Gökçen Kaynatan ve orkestrasına samba ve swing türlerini oryantal ile birleştiren tarzlarıyla yorumladıkları Develi Daylar / Tamzara adlı şarkıyla 1967′de katıldıkları Altın Mikrofon yarışmasında birinci olan Mavi Çocuklar grubundan Dinçer Erdoğan, Kalipso Kralı Metin Ersoy ve Selçuk Alagöz vokalleriyle eşlik edecek.
Erkut Taçkın: 20 yıl süren müzik kariyerinde Durul Gence ve Yurdaer Doğulu başta olmak üzere birçok Türk ve yabancı müzisyenle birlikte çalışan, Erkut Taçkın Türkiye ve Almanya’da birçok albüme imza atmıştır. 68 yılında sonunda Okan Dinçer ve Kontrast grubuyla yaptığı ‘Mühür Gözlüm’ adlı 45′lik klasikler arasına giren Taçkın, 70′lerde Anadolu Pop ile rock blues ve soul tarzlarını birleştiren plaklar çıkarmış, Neşet Ruacan ve Onno Tunç gibi önemli bestecilerle çalışmıştır.
Derdiyoklar İkilisi: Geleneksel Anadolu halk ozanlığı ekolünden gelen Derdiyoklar, müziklerinde Anadolu’nun değişik halk ağızlarını minimalist bir disko tarzı ve psychedelic rock unsurlarıyla pekiştirdi. Protest ve hicivli bir tavır sahibi olan ikili, yarattıkları folk disko sound ve kaba sığmaz sahne performanslarıyla efsane haline geldi.
Replikas: 2000 yılında çıkardıkları Köledoyuran albümüyle birlikte Türkiye’de alternatif müzik alanında ismini duyuran ve o günden bugüne çıkardıkları toplam beş albümle yerlerini iyice sağlamlaştıran grup, Fatih Akın’ın “Crossing the Bridge” belgeseli için hazırladıkları Şahar Dağı yorumu ve Maruf ve İki Genç Kız için düzenledikleri film müzikleri ile birlikte, geniş bir yelpazeye sahip deneysel rock müziği yapmakta.
Ayyuka: Anadolu pop-rock, arabesk, funk ve punk tarzlarını aynı potada eriten grup doğaçlamalarıyla öne çıkmakta.
Kırıka: Türkiye alternatif müzik camiasındaki İstanbul egemenliğini bir ölçüde kıran İzmir doğumlu Kırıka grubu, Osmanlı’nın kozmopolit şehirlerinde çıkan, 60′lara kadar meyhanelerde yaşayan, çok kültürlü “Şehirli Halk Müziği” ile son yıllardaki en heyecan verici müziklerin arkasına imzasını attı. Zeybek ile rembetikoyu, Roza Eskenazi ile Tanburacı Osman Pehlivan’ın müziklerini aynı potada yoğuran Kırıka, Organize İşler, Dondurmam Gaymak filmlerinin müziklerine de katkıda bulundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder