6 Eylül 2010 Pazartesi

Retro ve Vintage

Sokaktaki herkes gibi prototip giyinmek istemiyorum; tekstil öyle bi pazar ki artık herkeste her şeyden olabiliyor. Belirli kalıplardan, ortak desenlerden sıkıldım Demiyorsan zaten bu sayfada işin ne ? :)

Gel gelelim herkes gibi olmamak için herkesten de duyamayacağın bi tavsiye sana!

Zaman “eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı anacııım” sözünü gün be gün daha da yalanlama; Vintage denen naneye sarılma zamanıdır bilesin! :)

Avrupa’da özel workshopları, okulları; vintage parça sahip olabilmek adına katil olabilecek kadınları; Amerika’da Salvation Army adında 2. el dükkanları varken bizim kanımıza Ece Sükan sayesinde son birkaç yıldır yavaş yavaş enjekte edilen bu tarz; benim gibi “yeni kokan” şeyleri sevmeyenler için de birebir :)
Herkesin ağzında bi vintage’dır gidiyor ama ne bu vintage hikayesi ? :)

Aslen şaraplar için, %90’ı ve daha fazlası aynı hasada ait üzümle yapılmış ya da yıllandırılabilir anlamına gelen kelime; günümüzde kıyafet, aksesuar, araba.. Hemen her alanda karşımıza çıkıyor! :)

Herkesin bildiği kadarıyla “eski olan” değil vintage; eğer işimiz kıyafetse tabii :)
Bi parçanın retro yada vintage özelliği taşıyabilmesi için, belirli bi döneme ait olması, bi hikayesi olması; mümkünse tek olması, belirli bir akımı yansıtabilmesi ve tabii bi de eski olması lazım :)
Yani şartlar çok ağır! :)
Bunlara ek olarak Chanel’in kapitone çantası ya da 60’lardan bir YSL elbise de “markaların ikonlaşmış tasarımları” kontenjanından vintage olarak değerlendirilebiliyor :)
Yani öyle “Bak canııııım bi gömlek buldum, düz beyaz, eski.. kesin vintage” demekle yürümüyor bu işler :)

Fakat gel gelelim; eğer vintage ürünleri Türkiye’de satın almak istiyorsan; iş birazcık tuzlu :)
Özgün olmak adına değer dersen ekle adres defterine Matchbox’ı, Şeymel’i, Tabe Kıyamet’i, Second Chance’i :)
Ama benim tavsiyem anane-babanne-hala-teyze sandıklarında sakin ve kararlı
keşifler olur! :)
Tabii yukardaki opsiyonlardan yana şansızım, yurtdışına da çıkamıyorum dersen; eBay ya da Amazon gibi sitelerin koynuna kendini atmaman için bi sebep yok! :)
Bi dene derim!

Hiç yorum yok: